Mom2bibi

 

Mom2bibi is een programma voor moeders met (het risico op het ontwikkelen van een) postnatale depressie. Een zwangerschapsdepressie treedt op bij ongeveer 15 procent van vrouwen die net moeder zijn geworden. Soms zijn moeders al bekend met depressieve klachten of hebben zij eerder een postnatale depressie gehad. Dit hoeft echter niet. Een zwangerschapsdepressie kan spontaan ontstaan.

 

De geboorte van een kindje is voor iedere moeder en ieder gezin een ingrijpende gebeurtenis. Moeders hebben naast een gelukgevoel soms ook gevoelens van uitputting. Met name slaaptekort zorgt voor verandering van stemming en uithoudingsvermogen. Toch komen de meeste moeders hier goed doorheen.

 

Postnatale depressie

Bij een postnatale depressie is het geluksgevoel soms helemaal niet aanwezig. Moeders voelen zich leeg en/of angstig en hebben schuldgevoelens en voelen verwarring. Moeders met een postnatale depressie piekeren vaak over hun moederschap, twijfelen of ze wel geschikt zijn als moeder of zijn overbezorgd dat hun baby iets naars overkomt. Ook kan er sprake zijn van spontane huilbuien, zenuwachtigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid of heel veel of juist heel weinig slapen.

 

Bij de meeste moeders verdwijnen de klachten na een aantal weken. Het gewone leven komt weer op gang, moeder en baby raken aan elkaar gewend, het gezin komt weer in het juiste ritme.

Het programma is opgericht voor moeders en hun baby waarbij de klachten blijven bestaan of waarbij een groot risico is op het ontwikkelen van een zwangerschapsdepressie. Een zwangerschapsdepressie kan namelijk invloed hebben op de hechtingsrelatie tussen moeder en kind. Een veilige hechting is de basis voor een goede ontwikkeling van het kind. Soms komt de hechting minder goed op gang bij baby’s met een depressieve moeder.

Uitingsvormen hiervan kunnen zijn dat baby’s zich ontevreden of bozig voelen, meer huilen, minder gaan brabbelen. Op latere leeftijd zijn soms gedragsproblemen te zien. Dat kan in verschillende vormen. Sommige kinderen ontwikkelen hyperactief gedrag, anderen zijn meer teruggetrokken of angst.

Onderdelen

Het mom2bibi-programma bestaat uit de volgende onderdelen:

 

  • Vanaf de 6e maand van de zwangerschap start de moeder met gesprekken met een psycholoog. In deze gesprekken wordt ook het netwerk betrokken. Zo vindt er minimaal 1 gesprek plaats waar ook de vader (indien mogelijk) bij aanwezig is. De gesprekken hebben als doel om angsten en onzekerheid ten aanzien van het moederschap te bespreken. Daarnaast wordt een preventieplan opgesteld.

 

  • In de kraamtijd of vlak daarna wordt een thuisbezoek ingepland. Als moeder in staat is om naar de praktijk te komen en dat liever wil, kan dat natuurlijk ook. Uit ervaring weten we dat het voor depressieve moeders een hele klus is om op de afspraak te verschijnen.

 

  • Na de bevalling volgt een traject van 6 maanden, waarbij er sprake zal zijn van gesprekstherapie bij een psycholoog in combinatie met speltherapie gericht op ouder-kind interactie. Dit houdt in dat de moeder wekelijks met haar kindje en de speltherapeut de spelkamer ingaat, waarbij aandacht is voor de interactie met de baby.

 

Voor deze behandeling is een verwijzing SGGZ van de huisarts nodig.