EMDR
EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”. Dat betekent zoiets als “het verwerken van gebeurtenissen en het verminderen van nare gevoelens door oogbewegingen”. EMDR is een vorm van therapie voor kinderen, jongeren en volwassenen om nare herinneringen aan vroegere gebeurtenissen (traumatische herinneringen) te verwerken en daarmee gevoelens van verdriet, angst en boosheid te verminderen. Een vroegere gebeurtenis kan groot of klein zijn, maar typerend eraan is dat je er in het hier en nu nog last van hebt. EMDR kan ook worden toegepast op gevoelens waaraan geen specifieke gebeurtenis aan vooraf is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan: angsten en fobieën, paniekaanvallen, depressie, woede-uitbarstingen, nachtmerries, laag zelfbeeld.
Tijdens EMDR word je gevraagd om aan de gebeurtenis of aan het gevoel te denken, terwijl je handbewegingen volgt met je ogen, tikjes op je knieën voelt of luistert naar klikjes via een koptelefoon. Er hoeft bij deze therapievorm niet veel gepraat te worden.
Voordat we starten met EMDR, hebben we een voorbereidend gesprek. We bespreken dan waar jij aan wilt werken. Ook krijg je uitleg over hoe EMDR werkt in het brein en wat de effecten en mogelijke bijwerkingen zijn. Afhankelijk van je leeftijd en de vraag waarmee je komt, kunnen jouw ouders bij het gesprek aansluiten of voor een apart gesprek komen.
Een sessie EMDR duurt 60 tot 90 minuten en is meestal wekelijks. Een EMDR-traject kan een paar weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van jouw hulpvraag en hoe je erop reageert. Soms wordt EMDR-therapie gecombineerd met een andere therapievorm en/of ouderbegeleiding.
- Psychologisch onderzoek
- Gesprekstherapie
- EMDR
- Speltherapie
- Onderwijs- en leerondersteuning
- PMT
- Ouderbegeleiding
- Gezinstherapie
- Psychotherapie voor ouders
Behoefte aan telefonisch contact?
Bel ons: 0343 - 74 58 00