Psychologisch onderzoek
Om problemen beter te begrijpen, doen we regelmatig onderzoek. Bijvoorbeeld als een kind niet begrijpt waarom het steeds zo verdrietig is, als ouders zich afvragen waarom hun kind niet luistert, of als ze op school niet snappen waarom een kind zich niet goed kan concentreren. We proberen met onderzoek altijd de problemen beter in kaart te brengen, en ze te verklaren. We kijken dus niet alleen naar wat er aan de hand is, maar ook naar waarom dit zo gekomen is, en wat we er aan kunnen doen.
Psychologisch onderzoek kan op allerlei verschillende manieren. Het kan zijn dat we bepaalde testen gaan doen, om te kijken wat je allemaal goed kan en wat niet. Ook gebruiken we vaak vragenlijsten, waarbij jij zelf, maar soms ook de omgeving, invult hoe over bepaald gedrag of bepaalde eigenschappen gedacht wordt. Het kan ook zijn dat we via tekeningen, verhalen en spel ontdekken wat er allemaal in je om gaat. En bij vrijwel elk onderzoek gaan we natuurlijk met je in gesprek, om te horen hoe je zelf over de problemen denkt, en wat je allemaal wil, voelt en juist wel of niet fijn vindt.
Voor zo’n onderzoek trekken we vaak 2 á 3 ochtenden uit. We vinden het belangrijk een kind vaker dan één keer te zien, want soms heb je gewoon even een rotdag, of ben je zo zenuwachtig dat we geen goed beeld van je krijgen. We proberen met het onderzoek zo goed mogelijk te begrijpen hoe jij in elkaar zit, en hoewel je soms ook vervelende dingen over jezelf ontdekt, is het vaak wel fijn dat je dit voortaan snapt over jezelf.
Na het onderzoek vindt er een adviesgesprek plaats. Daarin zullen we aan jou en je ouders vertellen wat onze bevindingen zijn. Daar komt ook een advies uit. Meestal is dit een vorm van therapie, soms voor jou alleen, soms ook voor je gezin. Ook krijgt jouw school adviezen over hoe ze het beste met jou om kunnen gaan.
Het onderzoeksverslag zal overigens nooit zonder toestemming van jou en jouw ouders met anderen gedeeld worden. Als je ouder bent dan 16 jaar, mogen ook je ouders niet zonder jouw toestemming lezen wat er over jou geschreven staat.
- Psychologisch onderzoek
- Gesprekstherapie
- EMDR
- Speltherapie
- Onderwijs- en leerondersteuning
- PMT
- Ouderbegeleiding
- Gezinstherapie
- Psychotherapie voor ouders
Behoefte aan telefonisch contact?
Bel ons: 0343 - 74 58 00